СЕМЕННА БИБИОТЕКА за региона на Велико Търново

в процес на сътворяване, пермакултурно стопанство Жива земя, с. Хотница

Какво представлява семенната библиотека (СБ)? – място, където се съхраняват чисти, нехибридни, не ГМО, стари сортове, които се отдават на заем. СБ има за цел да направи достъпни до по-широк кръг хора чисти семена. Функционира изцяло от дарителство и на взаимно доверие!

Кой може да дари семена?

Всеки е добре дошъл да дари чисти, нехибридни семена, добре опаковани и надписани.

Как мога да взема семена от СБ?

  1. Заповядайте на среща за обмен на семена или ни пишете на ел. поща.
  2. Запишете се в читателската ни книга с контакти за връзка, разгледайте каталога
  3. Посейте семената с любов и внимание. Отгледайте здрави растения. Съберете от най-хубавите и добре узрели растения семена. Изсушете ги добре. Опаковайте и върнете обратно на библиотеката. Ще се радваме да върнете повече семена, отколкото сте взели в полза на други ползватели на библиотеката. В случай, че не желаете да се ангажирате с връщане на семена приветстваме оставянето на дарение за СБ. В този случай можете да получете семена единствено и само ако има налични в повече. Моля имайте предвид, че СБ няма за цел да търгува със семена.

Контрол на качество на семената? – Всяко растение има различни изисквания, с които следва да се запознаете за правилното му отглеждане. Разчитаме на вашата добронамереност в съвестното отглеждане на растенията за семена. Ще се постараем да бъдем от полза с полезни съвети и информация. Също така природата не е нещо, което можем да управляваме и разбираме, че е възможно да не успеете да отгледате семена или да се окаже, че семената, които сме ви дали не стават. Няма как да знаем какви семена получаваме в СБ.

Това е система на взаимно доверие!

Какво ми струва това?

Семената, които предоставя СБ са БЕЗплатни. Ползвателите заплащат пощенските разходи и за опаковка.

СБ приветства финансова помощ, за повече информация как да допренесете за развитието се свържете с нас.

Колко семена мога да взема?

Можете да вземете толкова семена от колкото имате нужда според наличностите на СБ. Все пак моля да имате предвид, че това е отворен ресурс, който се базира на добросъвестност. Би било добре да вземате толкова семена, отколкото имате потребност. Благодарим!

Как да опаковам семената? – Поставете семената в плик с цип и етикет съдържащ информация за вида, сорта, дата, къде и кой го е отгледал. Допълнителна информация, снимки са добре дошли, за историята на вида.

Обратна връзка! – Кажете ни как се разивват взетите от СБ семена, изпратете ни снимки, споделете интересни и вълнуващи ви неща. Приемаме предложения и идеи за функционирането на СБ.

Добротворство – Организацията на една семенна библиотека отнема сериозен човешки и времеви ресурс. Моля да имате предвид, че ние от Жива земя правим това изцяло на доброволчески принцип, защото смятаме за изключително важно за съхраним семената на Земята чисти, за да отглеждаме чиста и жива храна.

Какво може да очаквате? – организиране на редовни срещи за обмян на семена, разсади, знания, опитности, обучения на различни тематики. За повече информация се свържете с нас на – aliveearth @ abv.bg

Как мога да помогна за развитието на семенната библиотека?

Като станете наш дарител

Като станатете приемно семейство на семенца от библиотеката

Като подпомогнете развитието на семенната библиотека – с идейни предложения, изпратите ни ненужни бурканчета от бебешка храна, доброволствате с извършването на преводи и др.

Като станете клон на библиотеката

БлагоДарим!

Advertisements
Връзка | Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s